Körmend térségi vízmű vízminőség javítása KEOP-1.3.0/09-11

- Tájékoztató

- Az egészséges ívóvízért

- 2014. 09. 16. SAJTÓKÖZLEMÉNY

- Kedvezményezett

- Felügyelő szervek

Az egészséges ívóvízért

A „Körmend térségi vízmű ivóvízminőség javítása” projekt


A végénél tart a „ Körmend térségi vízmű vízminőség javítása” elnevezésű projekt, melynek eredményeként jelentősen javul Körmenden és térségében a vízminőség. A város 182,2 millió forintot nyert a beruházáshoz, hogy az elavult, azbesztcement anyagú gerinc- és horganyzott acél bekötővezetékeket lecseréljék, és modern víztisztító technológiát és gépházat alakítsanak ki.Körmenden a Hunyadi utcai központi telephelyen átépítették és modernizálták a meglévő gépházat, és új, nagy teljesítményű technológiát építettek be, mely 2000 m3/nap kapacitású, korszerű vízkezelésre képes.

Az üzemeltetés biztonsága céljából összesen 3 darab új víztermelő kút is létesült. Horvátnádalján új gépházat építettek magas színvonalú vízkezelőrendszerrel, amely a kutakból kitermelhető napi 800 köbméter vízmennyiség kezelését biztosítja.

Sikerült az elavult, nehezen tisztítható, töréssel, vízveszteséggel veszélyeztetett bekötővezetékeket is cserélni Körmenden. A fejlesztést követően itt pár százalékos hálózativeszteség-csökkenés várható, és az egész rendszerben sokkal jobb minőségű ivóvizet biztosítanak az arzén-, a vas- és a mangántartalom jelentős csökkentésével.

A „Körmend térségi vízmű ivóvízminőség javítása” projekt kivitelezési munkálatait 2013 júniusában kezdte el a Wizler-Aqua Kft., miután Körmend Város Önkormányzata 182.203.200,-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül KEOP-1.3.0/09-11-2011-0003 „Ivóvízminőség-javítás” tárgyú pályázatán.

Ez az összeg a teljes megvalósítási költség 90%-át fedezi.

Ennek 85%-a az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15%-a pedig Magyarország központi költségvetéséből származik. A projektköltség fennmaradó 10%-át Körmend Város Önkormányzata az NFM, illetve a BM önerő-támogatási alapjából finanszírozza


A "Körmend térségi vízmű vízminőség javítása" című projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül (KEOP-1.3.0/09-11 az Európai Unió támogatásával valósul meg.